15 ianuarie – Ziua Culturii Naționale-Mihai Eminescu

Ziua de 15 ianuarie, aleasă ca Zi a Culturii Naționale, reprezintă data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889). „Pentru a fi onești și autentici, când vorbim despre Eminescu, trebuie mai întâi să-l recitim. (…) Un student român la Viena și Berlin, care știa germana și franceza, voia să absoarbă istoria religiilor, astronomie, filosofie, fizică, etnopsihologie, geopolitică, să facă simultan metafizică și gazetărie angajată. Un suflet romantic dedat armoniei universale, dar pe care malaxorul politicianismului valah l-a spulberat întru nimicnicia firii sale. Ce lecție mai sublimă și mai tristă, totodată, de românitate se poate închipui?”, spunea criticul literar Dan C. Mihăilescu, într-un portret inedit făcut lui Eminescu. 

La Liceul cu Program Sportiv Suceava au avut loc manifestări specifice acestei zile, când elevi și profesori deopotrivă au celebrat 172 de ani de la nașterea marelui poet.  

Astfel, pe 12 ianuarie 2022, clasele de liceu, prin reprezentanții lor, sub coordonarea profesorilor de limba și literatura română, a d-lui bibliotecar și a prof. de muzică, au recitat și au interpretat poezii eminesciene, au concurat într-o competiție pe tema vieții și operei marelui scriitor, au realizat desene întruchipând chipul poetului, au făcut colaje cu poeziile lui Mihai Eminescu.

Coordonator,

prof. Popescu Agnes-Monica,

bibl. Chiricheș Gabriel