Campania RESPECT

În perioada 25 – 31 ianuarie 2022 s-a desfășurat Săptămâna Județeană a Nonviolenței în mediul școlar – Campania R.E.S.P.E.C.T. Săptămâna include Ziua Internațională a Nonviolenței în Școli – 30 ianuarie 2022.

Campania R.E.S.P.E.C.T. a fost inițiată în 2015, de către Inspectoratul Școlar Județean Suceava, coordonator inspector școlar prof. Tatiana Vîntur, și reprezintă valorizarea rezultatelor proiectului strategic „Medierea conflictelor în mediul educațional, social și cultural”.

Campania RESPECT are scopul de a preveni agresivitatea și violența în mediul școlar prin exersarea comportamentelor și atitudinilor civilizate, în mediul școlar și în afara acestuia, astfel încât copiii/elevii să se manifeste cu responsabilitate, să fie capabili să-și gestioneze emoțiile, în deplină siguranță, printr-o atitudine tolerantă, preventivă, comunicând activ, asertiv și nonviolent.

Componentele campaniei sunt: Responsabilitate. Educație. Siguranță. Prevenție. Emoție. Comunicare. Toleranță.

 Activitățile campaniei de prevenire a violenței în mediul școlar au avut în acest an motto – ul: „Fii bun în ori de câte ori este posibil. Întotdeauna este posibil!” (Dalai Lama)

           Elevii clasei a III-a din Clasa Florilor de la Liceul cu Program Sportiv, au spus un NU hotărât violenței in cadrul campaniei R. E. S. P. E. C. T. sărbătorind „Ziua Internațională a Nonviolenței” !                                                                                                                                                                                                                                                                                      Activitatea a demarat cu un scenariu „Prietenie cu probleme” pe baza căruia s-a discutat despre formele violentei, despre influența negativa asupra stării noastre de bine, despre consecințele nefaste asupra dezvoltării armonioase a copiilor și nu numai. Spunem NU violenței și DA armoniei, toleranței, comunicării. „Violența nu spune despre tine cât de tare ești, ci îți face cunoscută fiecare emoție de frică și neputință. STOP violenței!” (Pera Novacovici) (coordonator prof. înv. primar Darea Anca).

                        Clasele I si a II-a au realizat machete din produse reciclabile, au făcut desene și postere,

au citit povestea DARUL PRIETENIEI de STEVE SMALLMAN, copiii au înțeles ca personajul principal era foarte respectos iar, când a avut un necaz, toți cei care au primit respect și bunătate din partea lui, i-au fost alaturi. Pe baza povestii, cei mici au discutat despre ce înseamnă și cum putem fi respectuoși în clasa, în familie și în societate, venind în completare cu regulile de baza notate pe fisa. Au aplicat cunoștințele dobândite sau aprofundate în exerciții și joc de rol. Un copil a afirmat că ,,devenim curcubeu când suntem respectuoși ” și au încheiat activitatea completând, folosindu-se de culorile curcubeului , cuvinte frumoase având ca inițiale literele cuvântului RESPECT și având ca fond muzical cântecele și imagini pe aceasta tema. (coordonatori prof. înv. primar Reziuc Dana și Papuc Ionuț).

               Colegii mai mari din clasa a X-a E au creat postere online si desene, realizând o expoziție virtuala, au participat la dezbateri, au învățat să se manifeste cu responsabilitate, să fie capabili să-și gestioneze emoțiile, în deplină siguranță, printr-o atitudine tolerantă, preventivă, comunicând activ, asertiv și nonviolent. Elevii clasei a IX a E și a XI -a E au contribuit cu idei la realizarea unui  film de scurt metraj cu titlul “Povestea nespusă”( coordonator prof. Vasiliu Aniela).

             Clasele a IX a C și D, clasele a X-a D si a XI-a A au desfășurat activitatea ,,Elimină VIOLENȚA din FOTBAL “s-a realizat o prezentare a campaniilor anti violență desfășurate de organismele de conducere a fotbalului la nivel global, european și național, un brainstorming cu scopul de a identifica categoriile și formele de manifestare a violenței în fotbal urmate de însușirea și implementarea metodelor de prevenire si combatere a violentelor și conflictelor și deasemenea soluții de autocontrol. (coordonatori prof. Sevaciuc Claudiu si Ițco Andrei).

          Mesajul acestei campanii ar trebui să dureze în timp, să fie susținut mereu prin activități variate și complexe, doar astfel va avea relevanță și ecou în inimile celor mici și mari, în ale profesorilor și părinților in aceeași măsură.

Coordonator de Programe și Proiecte Educative

Prof. Vasiliu Aniela