15 ianuarie – Ziua Culturii Naționale

Mihai Eminescu, celebrat la Liceul cu Program Sportiv Suceava

Ziua de 15 ianuarie, aleasă ca Zi a Culturii Naționale din 2010, reprezintă data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889). „Eminescu, om avântat, de o fire impulsivă, cu mintea luminată, cu sufletul plin de duioșie și cu o extraordinară cultură generală, era nesecat în gândire.”, își amintea bunul său prieten, Ioan Slavici, într-un portret inedit făcut lui Eminescu. 

În aula Liceului cu Program Sportiv Suceava, s-a desfășurat, pe 16 ianuarie 2023, o activitate omagială dedicată „omului deplin al culturii românești” (Constantin Noica), evenimentul fiind coordonat de profesorii de limba și literatura română și a profesorilor de limbi străine.

Elevi din clasele de gimnaziu și liceu au recitat și au interpretat poezii eminesciene în română, engleză, franceză și italiană (cl. a IV-a A, a V-a A, a VI-a, a X-a E, a XI-a E și a XII-a E), au răspuns unor întrebări de cultură generală privind viața și opera marelui scriitor, au realizat PPT-uri (cl. a IX-a C), clipuri video în română și în engleză (cl. a X-a E), reviste cu tematică eminesciană (cl. a XI-a E), au făcut colaje cu poeziile lui Mihai Eminescu.